perjantai 17. tammikuuta 2014

topparatsastusta ja ahaa-elämys

Hei, varoitan näin etukäteen etten taaskaan ole saanut ketään kameran taakse joten tältä(kään) viikolta ei tule ratsastuskuvia :(

Keskiviikkona meillä oli Mallatin Katin estevalmennus. Oli ihana päästä pitkästä aikaa hyppäämään Bellan kanssa. Bella oli alusta asti tosi pirkeä ja huomasi miten innoissaan se oli esteistä ja pakkasesta (jota oli -20 astetta). Otettiin aluksi verkkahyppyjä pikkupystylle ja paikat osu tosi hyvin. Meillä oli tehtävässä kolmen esteen innari ja tultiin sitä seuraavaksi lävistäjä-linjalla. Ekalla kerralla Bella tuli sisään hyvin mutta vähän vauhti meinasi loppua kesken joten viimeinen este oli sellainen "kyllä me ny viel justjust ylletään", mutta seuraavalla kerralla, kun rohkaisin ennen ensimäistä estettä ja äänellä niiden välissä, tuli tosi sujuvat hypyt, ja itsekin sain sen takapuolen pysymään oikeasti ylhäällä ettei se tömpsähtänyt satulaan siinä välissä.
Innarit muutettiin sarjaksi ja tultiin rataa, niin että aloitettiin vasemmasta kierroksesta L-päädystä "puoli-lävistäjällä" okseri, S:ssä kulma josta kohti ovea C-päätyyn pysty, josta kaarrettiin M-kulmasta sarjalle, josta vielä pystylle joka oli E:ssä. Esteet oli korkeudeltaan noin 80cm. Bella oli tässä tosi hyvä, itse vain jäin sarjalla taas turhan taakse jolloin en ollut aivan hypyssä mukana ja laukka rupesi himmaamaan, jonka jälkeen kiivettiin esteiden yli.  Tultiin vielä lopuksi korotettuna, n.85-90cm vasemmasta kierroksesta S:stä H:hon puoli-lävistäjällä okseri, siitä päädyn kautta E:n pystylle josta suora linja toiselle pystylle. Bella oli tosi hyvä vaikka ensimmäisen kerran oli liian vähän laukkaa, jonka takia juureen ja kiivettiin esteen yli. Toisella kerralla laukka oli paljon parempaa ja Bella hyppäsi hyvin vaikka itse meinasin olla vähän hukassa.
Laitetaan sen piikkiin etten ole hypännyt piiitkään aikaan ;D Mutta tosi tyytyväinen olin valmennukseen ja Bella ei hirveästi päädyssä kyttäillyt. jotain edistystä ;)

Bella keskiviikon estereenin jälkeen :) 

minä ja Bella kesällä estetunnilla :) 


<3 


Torstaina en mennyt omaan valmennukseen, joka alkaa 4, sillä mulla oli uusintakoe. Menin klo.20-21 tunnille, missä aikaisemmin ratsastin ja meillä oli koulureenit. Menin tallille aikaisemmin katsomaan kaverin estetuntia. Ulkona oli taas tuo -20 astetta, joten lämpökerroksia oli ihan kiitettävästi :D Olin aika "kaunis" näky toppavermeissäni. Minulla oli päällä pitkikset, ratsastushousut, joiden päällä topparatsastushousut, t-paita, pitkähihainen, villapaita, huppari, tuulitakki ja toppaliivi ja kaulahuivi ja kun menin ratsastamaan laitoin lämpöpohjalliset, voin sanoa että ei muuten ollu kylmä!
Laitoin Bellan kaikessa rauhassa valmiiksi ja lähdettiin maneesille. Nyt on ollut tosi pitkään esillä eri ammattilaisten/muiden blogeissa mielipidekirjoituksia ja tutkimuksia siitä, kuinka pitäisi edetä OIKEASTI hevosen ehdoilla eikä olla "kaikki mulle heti nyt". Itse olen välillä tuollainen ratsastaja, ja se ärsyttää oikeasti minua. Tiedän että ei saisi ajatella että jos hevonen ei ole ensimmäisestä askeleesta asti peräänannossa, on huono ratsastaja, mutta mulle on vain sellainen pinttynyt. Päätin kuitenkin etten nyt sorru siihen, vaan oikeasti annan hevoselle aikaa vertyä ja kaikessa rauhassa sitä hakea tuntumalle, ja kas kummaa, poni toimi kuin unelma. Se oli ihan alusta asti niiin kevyt ja tasainen, ettei se ikinä ole ollut. Bella on ollut ajoittain tosi epätasainen ja heitellyt ohjiin nojaamisesta tyhjäksi jääväksi kuolaimen alle, mutta nyt kun ei oikeasti vaatinut siltä kärkkäämmin tuntumalle heti ja antoi sen ajallaan tulla itse tuntumaa vasten pyöreäksi, se oli tosi tasainen ja ihana kevyt. Ravissa se kulki oikeasti koko kropan läpi ja sen ravi tuntui aivan erilaiselle. Tosi lennokas ravi eikä sellainen jännittynyt nenäpitkällä kipitys, vaan todella hyvä ja letkeä ravi.
Aloimme tulla ympyräkahdeksikkoa suuntaa vaihdellen. Sain Bellan tosi hyvin oikealta läpi, niin että se kantoi itsensä ja taipui nätisti sisäapujen ympärille. Vasemmalle se alkoi aina jännittyä, nosti niskan ja laski selän. Yritin hetken käynnissä sitä taivutella, mutta ravissa yritin keskittyä siihen että se on rento ja pyöreä myös selästä. Vähän se kaatui sisäapuja vasten eikä taipunut niin hyvin kuin olisi pitänyt, mutta luulen että tämä vinous johtuu ihan mun istunnasta, kun vasen on mulle tosi paljon vaikeampi kierros, ja kun muut jotka Bellalla on mennyt ovat sanoneet että oikea kierros on vaikeampi.
Laukoissa Bella oli tosi kiva. Laukkasi koko runkgon läpi taipuneena oikeassa kierroksessa, vasemmassa taas yritti kammeta sisäapuja vasten, mutta rupesi se vähän paremmin taipumaan lopuksi. Välikäynnit jonka jälkeen jalustimet kaulalle ja rupesimme tekemään pienennetyllä alueella kulmia takaosakäännöksen tapaisi käännöksiä suoralla hevosella. Bella kääntyi kuin ajatuksella ulkoavuista hyvin suorana. Lyhyet sivut vain tuli vähän mutkiteltua, kun poni änkesi niin paljon vasemmalle enkä millään meinannut saada sen lapoja haltuun aluksi, mutta kokoajan alkoi paranemaan. Seuraavaksi aina toisen sivun kulmissa aloimme tehdä piruettia käynnissä. Bella kääntyi yllättävän hyvin vaikka ensimäisellä kerralla vähän ihmetteli että mikäs tämä tämmöinen on, mutta fiksuna oivalsi pian idean. Parit käännökset oli todella hyviä ja ravisiirtymiset pitkillä sivuilla jotain aivan mieletöntä. Se ravi <3 pehmeä siirtyminen rehellisessä peräänannossa, niin että koko ylälinja oli aivan pyöreä, eikä se jäänyt virkkuukoukku-muottiin ja ravi lähti ponnistamaan takaa tosi hyvin ja koko pitkä sivu tosi tasaisena edestä ja siirtymisessä säilytti saman pehmeän asennon. Olin aivan fiiliksissä, kun tuntui taas löytävän nappulat, mistä poni lähtee toimimaan! Otettiin vielä käyntipiruettien jälkeen laukannostoja, ja nostotkin onnistui tosi hyvin ja liike lähti takaosasta ja laukka oli voimakasta, pyöreää ja rytmikästä. Eikä Bella kytännyt päätyä ollenkaan! Loppuravit eteenalas ja ai että se tunne kun poni tuli niin kevyenä alas ja pärski tyytyväisenä. Ylitaivuttelin sitä molempiin suuntiin, varsinkin vasemmalle yritin päästä taivuttamaan tosi paljon alsa-vasemmalle. Ja se tunne kun päästiin pääty molemmissa kierroksissa rennosti alhaalla menemään, niin että Bella jopa pärski ja oli oikeasti rento. Ah, oli niiiiiiin ihanaa olla pitkästä aikaa Hiltsun koulutunnilla!
Päätimmekin, että vaihdan takaisin tuohon torstain viimeiselle tunnille, sillä se sopii paremmin mun aikatauluihin ja pääsen tekemään vaativampia juttuja, ja Hiltsu pitää nuo tunnit usein :)

Bellan kanssa valmennuksessa lokakuussa 2013



Viikonloppuna menen taas töihin ja huomenna on mulle tosi surullinen päivä :( Vaikka tiedän että se on oikein ja olen iloinen tästä päätöksestä, ottaa se silti aika koville, mutta pääasia että tiedän että se on parasta kaikille <3


~Anna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti