maanantai 11. marraskuuta 2013

Mielipidepostaus- ponivuodet

Hei! 
Tosi monessa blogissa on nyt vaahdottu tästä kaikille tutusta asiasta. Nimittäin ponivuosien päättymisestä. 
Haluan jakaa teille oman mielipiteeni tästä aiheesta;
Turhanpäiväistä hössötystä! Siiis nyt ihan oikeasti, vastaväitteet hetkeksi takaisin sinne monttuun ja kuunnelkaa mun mielipide tästä. Tarkoitukseni ei todellakaan ole loukata ketään ja vaikka meidän mielipiteet eriäisivät, voi oman mielipiteensä ilmaista nätisti kommentteihin. Puhun tosiaan etunenässä seuratasolla ja osin aluetasolla kilpailevista ratsukoista.

Mutta nyt sitten itse asiaan. Poni-ikä. Mikä se todellisuudessa on? Osalle se on paino, osalle pituus ja useimmille, kuten minulle ikä, eli 16 vuotta. Siitä iästä eteenpäin poneilla ei saa kilpailla... Väärin! 
Kyllä, yli 16-vuotias ei voi kilpailla poneilla mutta vain poneille avoimissa luokissa. Onhan se kurjaa jos olisi sopiva luokka, mutta luokka olisi vain poniratsukoille avoin. Tämä on minustakin tosi kurjaa, vaikken itse ole onneksi vielä joutunut tähän tilanteeseen, seuratasolla kun vielä kilpailen. Enkä usko että hirveän monissa aluekisoissakaan kaikki luokat mihin voisi osallistua olisi vain poniratsukoille. 
On mukavaa, että ihmiset jakavat kokemuksiaan näistä asioista, mutta kun jotkut tekevät poneista hevosiin siirtymisestä niin ison asian!
Poneista hevosiin.... Minusta tämä lause on niiin kertakaikkiaan typerä! "Poneista hevosiin" kuulostaa niin lopulliselta. Toki joillekin se voi olla, sitä en kiellä, mutta lyhyelle, sopivan kokoiselle 17-vuotiaalle tai vanhemmalle ratsastajalle se ei ole lopullista, jos hän ei itse niin halua. Mikään laki ei kiellä kyseistä ihmistä vaikkapa ostamaan ponia.  Poneista hevosiin ei ole minulle tuttu käsite, sillä itse menen molemmilla yhtälailla (periaatteessa poneilla enemmän, mutta olenkin niin lyhyt) Itse sovin paremmin isomman ponin selkään, sillä olen lyhyt (159 ja PUOLI cm) jonka takia useammin olen ponin selässä. Koska isoilla hevosilla pohkeet jää niin ylös, jolloin en voi käyttää koko pohjetta, vaan joudun tökkimään kannuksella tai kantapäällä.

Minä ja Jaska kettumetsällä 2013 (katsokaa nyt kuinka vähän jalasta tulee yli satulasiiven) 

Jotkut kitisevät siitä, kuinka he eivät osaa tai halua mennä yhdelläkään hevosella.... Siiis.... Hevosia ne ponitkin ovat, pienempiä vain. On ihan ymmärettävää että pienillä (köhköh.. kuten minulla) on vaikeuksia saada hevosia toimimaan juuri toivomallaan tavalla, juuri sen takia että jalat ovat lyhyet, mutta jos joku 170-180cm pitkä valittaa, minusta se on vain turhaa vinkumista, asialle, jolle ei voi mitään. 
Muistakaa ennen kaikkea, että poni-ikä ei (minusta ainakaan) ole se maaginen 16-vuotta, vaan poni-ikää on niin kauan, kun jokainen sen haluaa kestävän. Sillä vaikka olisikin niin pitkä ettei poneilla voisi ratsastaa, ei koskaan ole liian vanha rapsuttelemaan niitä.
Anteeksi jos on vähän sekavaa, unilääketokkurassa yritän saada ajatuksia sanoiksi joten nyt napsautan valot pois ja tajun kankaalle, öitä kaikille! 
ps. huomenna ja keskiviikkona autokoulu, ja keskiviikkona mahdollisesti Susanna Kuparin kouluvalmennus <3 
~Anna

5 kommenttia:

  1. täällä myös ikuinen poniratsastaja, pitää vielä nauttia kun elopainoa on sen verran vähän ja pituuttakin että voi huoletta pompsotella poneilla kuinka vain vaikka oma heppa onkin ihan hevosen mitoissa niin poneilla on aina mukava mennä :)

    VastaaPoista
  2. Eipä sillä täällä Pohjanmaalla ainakaan ole väliä, vaikka ikuisesti poneilla menisikin. Täällä kun on niin huimaati niitä luokkia jotka ovat avoimia pelkille poniratsastajille :D Itse aikoinani kans rakastin yli kaiken mennä poneilla ja vihasin hevosia. Mutta näin jälkikäteen ajateltuna olisi ollut hyvä mennä enemmänkin. Sekun rikastuttaa hevostuntemusta ja taitoja enemmän kuin pelkillä poneilla kaahailu ;) Mitä itse poni-ikään tulee, niin oma mielipide on se että poneilla voi mennä niin kauan kuin oman painonsa ja pituutensa puolesta se näyttää järkevältä. Muuten voidaan katsoa vähän kieroon :o

    VastaaPoista
  3. tosi hyvä kirjoitus, oon sun kanssas samaa mieltä! itse antaisin vaikka mitä etten olis näin pitkä ja voisin mennä vielä poneilla :((

    VastaaPoista
  4. Loistava postaus T: 172cm pitkä **kg painava kohta 17 vuotias 120cm korkean ponin omistaja, joka ratsastaa vieläkin pikkuponeilla! Enhän niillä toki kisaa mutta ponivuodet ei lopu ikinä jos niin vain haluaa! ;D

    VastaaPoista
  5. Samaa mieltä Anna sun ja Nuudelin kans :)Turha ruikuttaa ku on sentääs saanu kokea sen (toisin ku eräs joka aloitti ratsastuksen pitkänä ja ei oo kun pariin kertaa päässy mennee ponilla.) ittellä ongelma oli siinä ku jalat on niin pitkät ettei sopivaa HEVOSTA meinannu löytyy ja nyt tallissa nököttää tuo n.170cm hevonen joka on henkisesti enemmän poni :) Käyhä se näinki

    VastaaPoista