maanantai 8. syyskuuta 2014

Maailman hienoin [koulukilpailut]

Moikka! Kuten otsikosta näkee, luvassa on kilpailupostaus.
Eli osallistuimme eilen, sunnuntaina kouluratsastuskilpailuihin kotitallillamme. Luokkina menin KN-specialin ja lähdettiin kokeilemaan ensimmäistä kertaa heA:n rataa, A-merkin kouluohjelmalla.  Mulle iski perjantaina ihan törkee flunssa. Kuumettakin ehkä oli (en omista kuumemittaria), nenä tukossa ja yskitti ihan kamalasti. Flunssaisena yrittää muistaa kaksi koulurataa ja sitten vielä ratsastaa ne... ei kuulosta lupaavalta...

Lähdin aamulla vasta ennen 11 ajamaan tallille, sillä kisat alkoivat vasta klo 12. Tallille päästyäni hain Bellan tarhasta ja Heidin kanssa leititimme ponin harjan. Heidi auliisti letitti ja minä puunasin ponia ja lopulta sykeröitin letit. Koska ensimmäisessä luokassa oli niin paljon osallistujia, meillä oli hyvin aikaa katsella ratoja ja hengailla maneesissa. Hetken päästä käyn laittamassa ponille varusteet, itseni kuntoon ja lähden verryttelemään. Bella oli verryttelyssä aika jännittynyt, melkein kamala. Se viskoi tosi paljon päätään ja jännitti aluksi kaikkea mitä ympärillä tapahtuu. Vähitellen se onneksi rauhoittui ja tuli tosi kivalle tuntumalle. Hetkittäin tuli erittäin hyviä pätkiä, mutta Bella heilutti tosi paljon päätä. En tiedä johtuiko se polttiaisista, koska niitä ainakin lenteli kiitettävästi kentällä.
Tein aika pitkän verkan, mun piti pitää lyhyt ja ytimekäs, koska menin kaksi rataa, mutta eka luokka tuntui vain venyvän ja vanuvan ja ratsastin varmaan 45 minuuttia ennen oman luokan alkua. Suurimmaksi osaksi kyllä kävelin enkä ottanut kuin perusjuttuja. 

Kun oli meidän vuoro mennä radalle, poni rupesi TAAS tinttailemaan. Ei meinannut mennä millään päätyyn ja kyttäsi tosi paljon! Mä ehdin jo ajatella että tässäkö tää nyt oli? Onneksi Bella kuitenkin meni lopulta poikittaen päädyn yli. Käänsin sen pääty-ympyrälle. Mehän mennään siitä päädystä nätisti! Me ollaan kahlattu nyt vuoden näitä kisoja että olis korkea aika käyttäytyä säädyllisesti kisoissa. Bella meni tällä kertaa vähän rennommin päädyn ohi. 
Tuomari viheltää pilliin. Vedän syvään henkeä, se on menoa nyt. Ratsastan keskihalkaisijalle ja pysähdyn I:hin. Tervehdin tuomaria ja nostan ravin. Hieman Bella yrittää heiluttaa päätään ja katsoa päätyyn, mutta saan käännöksen ratsastettua suht hyvin. Kolmikaariselle mentäessä poni vähän jännittyi ja yritin saada sitä rentoutumaan taivuttamalla oikealle, mikä yleensä tehoaa aika hyvin. Komikaarinen meni siis melkein kokonaan oikealle taivutettuna. L-päädyssä Bella meinaa jälleen kytätä, mutta laitan pohkeet kiinni ja poni jatkoi hienosti matkaa. Ravilisäys jäi todella vaisuksi. Bella tuntui hieman jännittyneeltä, joten otin varman päälle, enkä laittanut sitä hirveästi eteen, koska silloin poni helposti rikkoo laukalle. Bella tuli päädyn tosi hyvin ja volttikin onnistui ihan hyvin, ainoa vain että Bella oli aika vino (mitä se on ollut melkein aina) ja voltilla se jäi kahdelle uralle. Toinen kolmikaarinen jäi vähän vajaaksi, mutta lohduttaudun, että se oli meille se hankalampi suunta. Lävistäjä kolmen askeleen käynnillä meni ihan megahyvin! Poni oli kivan rento koko tehtävän ajan eikä siirtyminen ollut ollenkaan hullumpi. Seuraava voltti oli hieman parempi vaikka se oli meille vaikeampaan kierrokseen, mutta Bella olisi saanut taipua enemmän. Ihmeekseni saimme käynti osuudelta 7. Käyntiin siirtyminen oli kyllä hyvä, mutta Bellan käynti ei ole parasta mahdollista, joten olin positiivisesti yllättynyt. Pysähdys taas meni päin honkia! Bella pysähtyi aavistuksen vinoon, mutta meni vielä itse korjaamaan sen vielä vinompaan. Ajattelin että en korjaa sitä, koska jos yritän yhtä pysähdystä korjata suoraan, poni jännittyy todella paljon. Olin tyytyväinen ratkaisuuni, sillä tunnen ponin ja vaikka käynti ei venynytkään paljoa, oli se suht. rentoa Bellaksi. Laukka osuudet ovat meidän bravuuri! Laukannosto tuntui hyvältä, mutta kuten tuomari kirjoitti ja itsekkin videolta näin, laukka olisi saanut nousta vähän voimakkaammin takaa. "Nosto voimakkaammin takaa, siisti silti"  Laukka lävistäjä oli huikea! Bella yllätti tosissaan! Koko lävistäjä oli tasainen, tahdikas ja suora. Ei mitään ongelmaa. Ja vielä siirtyminen raviin oli todella siisti ja ravi oli heti siirtymisestä lähtien tahdissa. Tästä saimmekin paperiin 8. "Hieno! tasainen" Vielä viimeinen laukkapätkä. B laukkaa tosi hyvää laukkaa vaikkakin vähän kyttäsi taas päädyssä. "Laadukas laukka, vähän pöllöilee nurkassa" Siitä laukkalävistäjälle joka sujui hyvin ja tosi hyvä käyntiinsiirtyminen suoraan laukasta. Olin tosi tyytyväinen tähän siirtymiseen! "Hyvä, hallittu!" Mutta kun kävelin kohti lopputervehdystä mulle iski paniikki! Mihin tulikaan pysähdys. I:hin vai G:hen... Päätin viime hetkellä pysäyttää I:hin (luojan kiitos) Joten pysähdys ei ollut paras mahdollinen. Tervehdys, huokaus ja isot taputukset ponille!

Rata tuntui tosi hyvälle, eikä poni pöllöillyt paljon mitään. Olo oli tosi onnistunut, tehtiin hyvä ja rikkeetön rata. Pieniä virheitä siellä täällä, mutta kokonaisuutta ajatellen meille todella onnistunut rata. Sain paljon kehuja radasta ja ponin liikkeestä. Ihanaa kun on kannustavia ja ihania ihmisiä ympärillä <3 Meidän luokassa oli vielä monta menemättä, joten kun olin ponin kävellyt hetken aikaan, lykkäsin ohjat Nooralle, joka talutteli ponia sen aikaa kun kuski kävi vessassa (ja vähensi vaatteita kun aurinko rupes helottamaan täydeltä terältä) jonka jälkeen napsaistiin parit kuvat ja vein ponin karsinaan huilaamaan hetkeksi. Katseltiin muiden upeita ratoja. Tuli kauhea alemmuuskompleksi katsellessa muiden ratoja kun radalle saapui toinen toistaan upeampia ratsukoita.
Kun meidän luokka saatiin päätökseen, menin hakemaan ponin karsinasta ja menin kentälle kävelemään, kun meidän luokan palkintojen jako kuulutettiin. "palkintojen jakoon pyydetään saapumaan, Piia-Marika *****, Anna Rapo, ja ****** (en muista kuka)" Siinä vaiheessa olin niin onnellisuuden äärirajoilla, että olis itse Cheekkikin jäänyt taakse! Ihan mieletöntä! Niin monta upeaa ratsukkoa ja me ratsastettiin hopealle! Hymy atmosfäärissä mentiin palkintojen jakoon vastaanottamaan meidän ruusuke! Saimme KN-special ohjelmasta 65,600%... Meidän prosenttiennätys, ja aika pirun hyvät prosentit! Melkein itku ja nauru pääsi kun laukattiin kunniakierros, mikä oli Bellan mielestä oikein kiva juttu :D

Anna Rapo- Donna Bella
Kn-special 65,600% sija 2/12
Tuomarin kommentti: "Esitit hienosti! Laukka näytti kivalta. Jotakin taas pöllöili päädyssä :)" 
tuomari myös kehui paljon Bellan laukkaa laadukkaaksi :) 



Huikeissa Fiiliksissä aloin hieman verkkaamaan A:n rataa varten. Yritin pitää verkan mahdollisimman lyhyenä ja kävellä paljon. Muutamat väistöt ja vastalaukat, yhden pysähdyksen ja peruutuksen sekä hiukan ravityöskentelyä ja kävelin loppuajan. Sain tosi paljon kehuja vielä kuinka Bella kulkee tosi hienosti, kunnon kilparatsastajilta ja opettajilta mikä sai itsetunnon kohenemaan huimasti.
Kun oli meidän vuoro mennä radalle, Bella rupesi kyttäämään tavalliseen tapaan päätyä ja tuomarikin nauroi että pitäisikö ponia puraista :D Tunsin jo kuinka Bella alkoi hyytyä. Pillin vihellys ja uutta suoritusta lasiin.

Alkutervehdys ja ohjelma alkoi. Jo alussa Bella kyttäsi tooosi paljon päätyä, ja poikitti aika pahasti ensimmäisessä kaarteessa, tinttapieru :D Siitä kuitenkin päättäväisesti jatkoin. Ensimmäinen voltti oli aika iso ja Bella hyytyi totaallisesti. Varmaan ikinä en ole sitä noin joutunut pohkeella ratsastamaan. S:n muotoinen vaihtoura sujui ihan hyvin, vasemmalle olisi tietysti voinut taipua enemmän. Toienen voltti hyytyi hyytymistään. Pieni pelko siinä välähti, että jaksaako poni loppuun asti. Kannustin Bellaa ja vähän se ryhdistyi siitä, ihana yritteliäs poni <3 Pohkeenväistöt oli aika fiasko omasta mielestä. Ihan hyviä ristiaskelia tuli oikealle, mutta ravi hyytyi taas. Keskiravia en edes yrittänyt, koska en uskaltanut pyytää ponilta liikaa, jotta se jaksaisi suorittaa koko radan. Pientä eroa tuli, mutta ei niin hyvää keskiravia, mitä siitä voisi irrota. Toinen pohkeenväistö oli katastroofi. Jouduin maiskuttamaan ja potkaisemaan kunnolla, eikä silti tapahtunut juuri mitään. Muistaakseni tässä päädyn kulmassa poni kyttäsi ja hyytyi niin että jouduin potkimaan oikein toden teolla.
Peruutukseen olin tosi tyytyväinen, sillä meillä on aina ollut ongelmia peruuttaa, mutta askelia tuli hupsista, vähän liikaa. Keskikäynti jäi vähän liian vaisuksi. Itse olin tyytyväinen vastalaukkaan. Laukkavoltti oli taas vähän isohko, mutta keskilaukka aika jees. Jos Bella ei olisi niin väsynyt, olisi keskilaukasta irronnut parempia pisteitä. Raviin siirtyminen ja keskiravi oli aika jees ja keskikäynti taas hiukan valju. Toinen vastalaukka myös tosi hyvä, samoin vasen laukka ja keskilaukka tosi hyvä. Laukkalävistäjä oli tahdikas ja suora loppuun asti ja lopputervehdykseen Bella tuli oikein hyvää ravia. Vähän nauratti kun näki tuomarin huvittuvan mun höyryjunapuuskutukselle kun tultiin lopputervehdykseen. Isot taputukset ponille, joka säikähti yleisön aplodeja, niin että kuski, joka oli kumartunut taputtamaan ponia, meinasi tuiskahtaa maahan :D

Hieman harmitti kun rata jäi vaisuksi, kun poni oli ymmärrettävästi väsynyt. Tein oikein huolelliset loppukäynnit ja vein ponin talliin. Olin ihan äärettömän onnellinen. Meidän eka heA rata noinkin hyvällä radalla, poni antoi kyllä itsestään kaiken, on se niin rakas <3
Kun sain paperin, olin todella hämmästynyt! Saimme 60,555% meidän ekasta HeA:sta. Eikä sijoitus ollut kaukana, kun kaksi palkittiin ja kakkossijalle ratsastaneella oli prosentteja 61,111%
En olisi voinut olla onnellisempi sillä hetkellä! En olisi ikinä uskonut että me, jotka vedettiin ensimmäisistä koulukisoista 47%, voitaisiin yltää näin upeisiin suorituksiin ja prosentteihin.

Anna Rapo - Donna Bella
A-merkin kouluohjelma 60,555%  3/6
Tuomarin kommentti: Vauhdikas esitys (<- en tiennyt itkeäkkö vai nauraa) Paljon hyviä paloja, lisää huolellisuutta, keep it simple!

Videon laatu vähän kärsinyt, tarkennus ei oikein pelittänyt, toivottavasti jotain selvää saa :)

Ollaan nyt vuoden verran taivallettu ponin kanssa ja oon Bellan kanssa kehittynyt huimasti niin ratsastajana, hevosen käsittelijänä kuin ihmisenä. Tää tamma, joka ei todellakaan ole helppo, on nostanut mut, tavallisen tuntipuksuttajan HeA-tasolle ja vielä 60% tuloksella. En ikinä voisi kiittää ponia kylliksi. Takapakkeja on tullut ja hermo mennyt moneen otteeseen, mutta ne onnistumisen tunteet, rakkaudenosoitukset mitä oon tältä uskomattomalta eläimeltä saanut, on kaiken arvoista! Nää on niitä hetkiä kun arvostaa ponin tammamaisia tinttapierukohtauksia! Kiitos!

Kauhea miten paljon teksitä tuli, toivottavasti joku jaksaa edes lukea, mutta nyt kuvia päivästä ja parit videot yllä :) Kiitos Nooralle ja Sannille kuvista ja videosta :) Niin ja avusta!


Aika tomera :D

Kantapää O.o kerrankin XD 




Lopputervehdys

hikinen kuski ja iloinen poni :) 



Palkintojen jaossa :) 

Bella ilmaisee mielipiteensä XD

"täähän oli kiva homma! Mami pitää tehä näin useemmin! Jätetään toi mälsä kouluratsastus ja ruvetaan harrastamaan sinkoulua"


I´ve found my treasure <3 
Yltiöonnellisena hymy huulilla lähden tästä nukkumaan :) Keskiviikkona jatkuu estetreenit.
~Anna

8 kommenttia:

  1. Ootte nii paras pari, etsaa enää kasvaa olleskaa ni voit ain vaa mennä Bellal:3 <3

    VastaaPoista
  2. Hyvät radat teille tuli! Olisko sulla materiaalia jonkinlaiseen kehityspostaukseen? Olis mielenkiintosta nähä ihan että mistä ootte lähteny kehittyy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ja joo on ja olenkin miettinyt tekeväni pari videota tässä, kun kirjoitukset ovat ohi :) Tuo kehityspostaus on kyllä tosi hyvä idea, itse ajattelin tehdä vain videon, mutta tuo postaus kuulostaa tosi hyvältä, kiitos :) ja joooo mielenkiintoista siitä tulee, varmaan nauran vääränä katsoessani ensimmäisiä videoita läpi XD

      Poista
  3. Bella on muuttunu ihan sikana sun kanssas <3 kehuja satelee täältäkin :* Rupesin seuraa teitä ihan julkisesti! Upeet te <3

    VastaaPoista